Förberedelse av ditt husdjurs resa

Förberedelse är viktigt! Ta reda på vilka resehandlingar du behöver ta med, vilka burkrav som gäller för husdjur i lastutrymmet och hur du förbereder ditt husdjur för resan.

COVID-19

Våra tjänster kan ha ändrats för att förhindra spridning av COVID-19.

Se de senaste COVID-19-uppdateringarna

Resehandlingar

Se till att ordna med husdjurets vaccinationer, hälsointyg och resehandlingar i god tid. För att ta reda på vilka resehandlingar som krävs rekommenderar vi att du vänder dig till ambassaderna i avgångs-, mellanlandnings- och destinationsländerna.

Husdjur i lastutrymmet

Se till att kontrollera vår checklista och våra burkrav för husdjur som reser i lastutrymmet.

Checklista

Vi använder en checklista på flygplatsen för att se till att ditt husdjur, dina resehandlingar och din bur uppfyller kraven. Denna process kan ta lite tid, så vänligen kom till flygplatsen minst 3 timmar före schemalagd avgångstid.

Burkrav

Vänligen säkerställ att din bur uppfyller följande krav:

  • Ditt husdjur måste kunna stå med huvudet rakt upp (utan att röra vid taket), vända sig om och ligga ned bekvämt.
  • Buren måste vara gjord av glasfiber eller styvt plastskal.
  • Hjulen på buren måste avlägsnas, eller blockeras med silvertejp.
  • Dörren måste ha ett centraliserat låssystem som fäster låset både i den övre och den nedre delen av dörren. Gångjärn och låspinnar måste sticka upp ovanför och under dörröppningens vågräta profil med minst 1,6 cm.
  • Buren måste tillräckligt styv för att förhindra att ditt husdjur rymmer genom luckor i sömmar eller skarvar. Består buren av 2 delar? Burens 2 delar måste vara hopsatta med bultar. Andra laterala stängningssystem är inte tillåtna.
  • Buren måste ha antingen 2 tomma behållare, eller 1 matskål med 2 tomma fack för mat och vatten. Dessa måste förseglas eller fästas vid buren och måste kunna fyllas från utsidan.
  • Botten i buren måste täckas av en filt, tidningspapper eller annat absorberande material. Observera att halm inte är tillåtet.

Förberedelser för ditt husdjur

Att byta från sin bekväma säng till en bur kan ta lite tid att vänja sig vid. Vi rekommenderar att du låter ditt husdjur vänja sig vid buren i 5 dagar innan avgång. Observera att ditt husdjur inte får äta eller dricka 2 timmar före avgång.

Reser du med din hund? Se till att rasta din hund strax före avgång.

Ge inte husdjuret lugnande medel

Vi avråder dig start från att ge husdjuret lugnande medel. Om husdjuret får lugnande medel kommer det att ta längre tid för det att vänja sig vid sin nya omgivning, och deras kroppstemperatur kan sjukna under flygningen. Lugnande medel bör endast ges till ditt husdjur i samråd med din veterinär.