Skogsplantering

Återplantering av skog kommer inte att göra våra flygningar mer miljövänliga. Men det är ett sätt att hjälpa till att återställa balansen mellan koldioxidutsläpp och absorption: skogar kan potentiellt absorbera miljarder ton koldioxid (CO₂) per år. Samtidigt som vi arbetar med att minska våra CO₂-utsläpp på flera sätt, hjälper återplantering av skog till att minska befintlig koldioxid i atmosfären. Vi stödjer 3 olika återplanteringsprojekt.

Vad är återplantering av skog?

Skogar har gått förlorade på grund av mänsklig aktivitet eller naturliga störningar. Återplantering ger oss nya träd. Dessa träd absorberar koldioxid. Detta kan låta enkelt, men det involverar mer än att bara plantera träd. Till exempel behövs kunskap om lokala trädarter och det lokala klimatet. Dessutom måste träd skyddas och få lång tid att växa. Därför valde vi 3 olika certifierade projekt.

Varför skogar är viktiga

Skogarna är vår planets lungor. Växter och träd renar luften genom att absorbera koldioxid och omvandla den till syre. Men på grund av mänskliga aktiviteter som förbränning av fossila bränslen och avskogning är koldioxiden i luften högre än vad naturen kan hantera. Inom flygindustrin använder vi också ett fossilt bränsle: fotogen. När vi bränner fotogen producerar det koldioxid.

Vad är CO₂?

Koldioxid (CO₂) är en gas som även produceras i naturen. Det är mat för växter. Men när det finns för mycket CO₂ i atmosfären fångas värme runt jorden. Detta leder till global uppvärmning.

Återplanteringsprojekt

Sedan 2017 har vi stöttat ett återplanteringsprojekt i Panama. Under 2022 lade vi till 2 projekt i Uganda och Colombia i vår portfolio. Eftersom återplantering av skog innebär mer än att bara plantera träd, är alla våra utvalda projekt:

Om Gold Standard

Gold Standard etablerades 2003 av WWF och andra internationella icke-statliga organisationer som en standard för bästa praxis, för att säkerställa att projekt som minskade koldioxidutsläppen innehöll de högsta nivåerna av miljöintegritet och bidrog till hållbar utveckling.

Alla våra utvalda projekt är Gold Standard-certifierade.

Läs mer på www.goldstandard.org

Om FSC

FSC (Forest Stewardship Council®) är det internationella, oberoende kvalitetsmärket och det mest kända märket för ansvarsfullt skogsbruk över hela världen. För att få ett certifikat för en skog har FSC tagit fram en standard som bygger på 10 principer. 70 universella kriterier följde av dessa principer.

Alla våra utvalda projekt är FSC-certifierade.

Läs mer på fsc.org

Koldioxidkrediter

En koldioxidkredit är ett certifikat som utfärdas för varje ton koldioxidutsläpp som ett verifierat projekt har absorberat, minskat eller lagrat. När vi köper en koldioxidkredit stödjer vi återplanteringsprojektet och kompenserar för 1 ton av våra CO₂-utsläpp.

Som passagerare kan du stödja vår koldioxidkompensation genom att lägga till återplantering av skog i din bokning. Priset för ditt bidrag baseras på de beräknade CO₂-utsläppen per person på din flygning. Med detta bidrag köper vi inte träd utan koldioxidkrediter. Vi köper koldioxidkrediter från FORLIANCE.

Läs mer på FORLIANCE.com

Ditt koldioxidavtryck

När du bokar en flygresa hos KLM erbjuder vi möjligheten att kompensera för en del av de beräknade CO₂-utsläppen för din flygning. Hur? Genom att bidra till vårt utvalda återplanteringsprojekt. Priset för ditt bidrag beräknas baserat på flera faktorer som påverkar mängden CO₂-utsläpp för din flygning, som flygplanstyp, avstånd och historisk lastfaktor.

Återplanteringspriser för flygningar som avgår från Amsterdam

Om att beräkna dina koldioxidutsläpp

Varje år granskas KLM av den franska grenen av redovisningsorganisationen KPMG för att verifiera om KLMs beräkningsmetoder är i linje med de internationella riktlinjerna för CO₂-utsläpp.

Våra senaste metoder och revisionsrapport:

Kontrollera den förväntade mängden CO₂-utsläpp för din flygning i Min Resa eller när du bokar en flygresa.

Ditt bidrag

Under din bokning, på samma sida där du väljer din plats eller lägger till bagage, kan du lägga till CO₂-kompensation i din bokning. Du kan också göra det senare i Min Resa.

Vill du göra mer?

Även om flygresor inte är hållbara ännu, finns det saker du kan göra för att minska ditt koldioxidavtryck. Små saker, som att resa med lätt bagage eller ta med egen vattenflaska eller hörlurar. Eller större saker, som att köpa hållbart flygbränsle.

Med ditt bidrag till hållbart flygbränsle hjälper du till att minska beroendet av vanliga fossila bränslen för flygresor. Sedan början av 2022 har vi köpt 0,5 % hållbart flygbränsle för alla flygningar som avgår från Amsterdam. Det är en början, men med din hjälp kan vi göra mer.

Mer om hållbart flygbränsle

Vanliga frågor