Hållbart flygbränsle

Tillsammans kan vi arbeta för att öka mängden hållbart flygbränsle och påverka direkt. Läs om fördelarna med detta bränsle och hur du kan bidra.

Ditt bidrag

Hållbart flygbränsle (även kallat Sustainable Aviation Fuel eller SAF) minskar CO2-utsläppen med minst 75 %, jämfört med användningen av traditionellt fossilt bränsle. Med andra ord: Hållbart flygbränsle är det mest hållbara bränslealternativet.

Från och med 2022 kommer vi att använda en liten andel av hållbart flygbränsle för varje KLM-flygning som avgår från Amsterdam. Faktum är att idag talar vi fortfarande om små mängder hållbart flygbränsle, som endast ger smärre minskningar av CO2-utsläpp. Tyvärr finns det en väldigt liten produktionskapacitet för detta bränsle i världen. Det betyder att hållbart flygbränsle är minst 2 till 3 gånger dyrare.

För att hjälpa oss att täcka det högre priset har vi lagt till några euro på våra biljettpriser, baserat på avståndet för varje flygning. I Economy Class är detta tillägg mellan 1 EUR och 4 EUR; i Business Class är det mellan 1,50 EUR och 12 EUR. På så sätt minskar du CO2-utsläppen från din flygning och bidrar till en större andel av detta hållbara bränsle.

Extra bidrag för hållbart bränsle

Vill du bidra ännu mer? Du kan välja att betala extra för att täcka en procentandel av skillnaden mellan vanligt fossilt bränsle och hållbart flygbränsle. Priset baseras på din resas koldioxidavtryck och beror på flera faktorer, såsom avståndet på din rutt och flygplanstypen.

Du hittar priset per destination i vår omfattande översikt. Priser baseras på avgång från Amsterdam Airport Schiphol. Vi har inte en översikt över alla möjliga rutter, men du kan se det exakta priset för andelen hållbart flygbränsle du vill bidra till i Min Resa eller när du bokar en flygresa.

Se prisöversikten för hållbart flygbränsle

CO2ZERO-program

Förutom hållbart flygbränsle inkluderar vårt CO2ZERO-program även vårt skogsplanteringsprojekt. Det är ditt val: välj om du fullt ut vill bidra till hållbart flygbränsle eller om du vill bidra till båda.

Hur tillverkas hållbart flygbränsle?

Du kanske undrar vad som gör hållbart flygbränsle bättre för miljön. Hållbart flygbränsle är ett rent substitut för fossil fotogen. Detta bränsle är tillverkat av hållbara resurser som spilloljor från biologiskt ursprung, såsom använd matolja. Detta innebär att bränslet är renare, minskar utsläppen och har ett mycket lågt utsläpp av små partiklar, vilket är viktigt för luftkvaliteten. Vi kan blanda hållbart flygbränsle med vanligt bränsle och nå samma specifikationer som fossil fotogen.

sustainability