Begränsade föremål i handbagaget

Vill du veta vad du kan packa i ditt handbagage? För att hjälpa dig med förberedelserna förklarar vi vilka föremål som är begränsade eller förbjudna. Kontrollera om det finns några begränsningar för dina föremål.

Vätskor

Du kan ta med dig schampo och andra vätskor i små behållare på upp till 100 ml per föremål. Vänligen packa alla vätskor tillsammans i 1 genomskinlig och stängd plastpåse med en total volym på upp till 1 liter. Om du vill ta med dig mer än det kan du packa resten i ditt incheckade bagage.

Du är alltid tillåten att ta med:

  • barnmat som ska ätas under flygningen;
  • medicin som ska tas under flygningen, tillsammans med ett recept eller intyg från en läkare;
  • specifik dietmat som ska ätas under flygningen;
  • förseglade taxfree-varor.

Elektronik och litiumbatterier

Du får ta med dig 15 elektroniska enheter med ett litiumbatteri på upp till 100 Wh, och 20 reservlitiumbatterier eller powerbanks på upp till 100 Wh. Om du vill ta med dig ett litiumbatteri på upp till 160 Wh i ditt handbagage, antingen i en enhet eller som reservbatteri, måste du begära tillstånd. Batterier större än 160 Wh är aldrig tillåtna. Enheter och batterier får inte vara skadade, defekta eller återkallade.

Vänligen packa varje reservbatteri separat i originalförpackningen. Har du inte kvar originalförpackningen längre? Täck batteriets kontaktytor med icke ledande tejp och packa in varje batteri i en separat plastpåse. Tänk på att det inte är tillåtet att ladda dina reservbatterier ombord.

Observera att det finns ett antal enheter som du får ta med dig men inte använda ombord: fjärrstyrda leksaker, tv-apparater, sändare, VHF-skanners eller -mottagare, och enheter som har mobiltelefonnätet aktiverat. Dessa enheter kan störa systemen i våra flygplan.

Elektroniska cigaretter

På de flesta flygrutter får du ta med dig en elektronisk cigarett och extrabatterier, om du personligen förvarar dem i fickan under din flygning. Tyvärr kan du inte förvara din e-cigarett i ditt handbagage. Observera att regler kan skilja sig åt för olika länder. Vi rekommenderar att du kontrollerar de juridiska begränsningarna för de länder som du besöker.

Det är aldrig tillåtet att använda elektroniska cigaretter, eller ladda dem eller dess batterier, ombord.

Smart bagage

Du kan ta med dig en smartbag som är utrustad med ett annat litiumbatteri än en knappcell om du tar bort detta batteri. Kan du inte ta bort batteriet? Då är det inte tillåtet att ta med sig väskan, varken ombord eller i lastrummet.

Pulver till eller från USA

Reser du till eller från USA? Du kan ta med dig pulver och pulverliknande ämnen i ditt handbagage, men endast upp till 350 ml per föremål. Om du vill ta med dig mer än det kan du packa resten i ditt incheckade bagage. Om pulvret inte är förseglat och det finns tecken på manipulering får du inte ta med det alls.

Vi råder dig att packa alla pulver i ditt incheckade bagage om du inte behöver dem under flygningen, för att påskynda väntetiderna vid säkerhetskontrollen.

Urnor är undantagna från dessa begränsningar.

Läs mer om att ta med en urna

Förbjudna föremål

Du får inte ta med dig följande föremål i ditt handbagage:

Vanliga frågor

Behöver du hjälp?

Vi har inkluderat de flesta begränsade eller förbjudna föremål, men vissa regler kan variera per land. Vänligen se alltid till att kontrollera begränsningarna för den lokala flygplatsen samt flygbolaget.

Är ditt föremål inte nämnt på denna sida eller har du några frågor om ditt handbagage? Vänligen kontakta din resebyrå eller KLMs kundtjänst.