KLMs historia
12 september 1919
Drottning Wilhelmina skänker predikatet "kunglig" till det spirande företaget, och bekräftar därmed den växande betydelsen av den civila flygindustrin strax efter första världskriget. Det är unikt för en organisation att bli utsedd till "kunglig" direkt efter öppning.
7 oktober 1919
Inrättande av "Koninklijke Luchtvaart Maatschappij voor Nederland en Koloniën" (Royal Dutch Airlines för Nederländerna och kolonierna). Grundarna är ett konsortium av investerare: Cornelis van Aalst, ordförande för Nederlandsche Handel-Maatschappij, Frits Fentener van Vlissingen från Unitas, Anton Kröller från det Rotterdambaserade malmhandelsföretaget och rederiet Wm. H. Muller & Co, Jean Marie Telders från Twentsche Bank, Willem Westerman från Rotterdamsche Bank Vereniging, Nicolaas van Wijk från Bataafsche Petroleum Maatschappij, Edgar Fuld undertecknad på uppdrag av bankirerna Lippmann, Rosenthal & Co, och Hendrik Colijn från Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVVL). Van den Bergh van Heemstede undertecknad på uppdrag av den sistnämnda. Albert Plesman ombeds ta över den dagliga hanteringen av det nya företaget och utses till KLMs administratör.
17 maj 1920
Första KLM-flygningen genomfördes. Piloten Jerry Shaw flyger en leasad De Havilland DH-16 från London till Amsterdams flygplats Schiphol. Ombord finns två journalister, ett brev från borgmästaren i London till sin motsvarighet i Amsterdam och en hög tidningar.
4 april 1921
Efter ett vinteruppehåll återupptar KLM tjänsten med sina egna piloter och 2 flygplan, en Fokker F-II och F-III. Köpet av dessa flygplan markerar början på långvariga band mellan KLM och Fokker, som kommer att fortsätta (med vissa luckor) fram till 2017, då den sista Fokker 70 lämnade KLM-flottan.
9 maj 1921
Invigning av det första KLM-biljettkontoret på Leidseplein i Amsterdam, det första av sitt slag i världen. Från detta kontor reser passagerare med omnibus till Amsterdams flygplats Schiphol. Det som återstår av KLMs närvaro på denna plats är annonsen på taket av byggnaden i hörnet av Leidseplein och Leidsestraat.
1924
Den första djurtransporten. Den unga avelstjuren Nico V är det första av många djur som transporteras av KLM.
1 oktober 1924
Avgång för den första interkontinentala (test)flygningen från Amsterdam till Batavia (nu Jakarta, Indonesien). Utförd av en Fokker F-VII, registrerad H-NACC. Ett av KLMs huvudmål är att göra de nederländska kolonierna mer tillgängliga, vilket anges i flygbolagets fullständiga namn: Royal Dutch Airlines för Nederländerna och kolonierna.
25 september 1930
Början av regelbunden trafik mellan Amsterdam och Batavia. Före andra världskriget var detta världens längsta schemalagda flygförbindelse. Tjänsten utökades stadigt från en gång i veckan till 3 gånger i veckan.
20-24 oktober 1934
Douglas DC-2 Uiver (Stork) vinner första pris i handikappkategorin (transport av passagerare och frakt) i flygloppet London till Melbourne. Kapten Koene Dirk Parmentier, andrepilot Jan Moll, flygingenjör Bouwe Prins och flygtelegrafoperatör Cornelis van Brugge flyger till Australien på 3 dagar, 18 timmar och 17 minuter, med 3 passagerare och 191 kilo post ombord. Uiver, KLMs första helmetallflygplan, anslöt sig till flottan strax före loppet.
15 december 1934
KLM genomför sin första transatlantiska flygning med den legendariska Fokker F-XVIII Snip (Snipe) från Amsterdam till Curaçao och vidare till Aruba. Syftet med flygningen är att ta med utrustning till Karibien för att starta KLMs "Dutch West Indies Company". Flygplanet är avskalat från sitt inre för att rymma extra bränsletankar.
Tekniskt sett är det ännu inte möjligt att göra en flygning av detta avstånd med en normal konfiguration och passagerare. Kapten J.J. Hondong, andrepilot J.J. van Balkom, radiooperatör och andre navigatör S. van der Molen och flygingenjör L.D. Stolk genomför resan på 7 dagar, 19 timmar och 20 minuter. Den 19 januari är flygplanet redo att börja trafikera regelbunden trafik mellan Aruba och Curaçao, vilket markerar den officiella lanseringen av KLMs West Indies Company.
1935
Kabinbesättningen gör entré. Till en början anställer KLM bara män som flygvärdar, men de följs snart av en grupp kvinnor, flygvärdinnorna. Kabinbesättningen ersätter flygingenjören, som tidigare kombinerat passagerarvård med sina sedvanliga uppgifter. Kabinbesättningen ansvarar i första hand för säkerheten ombord, men tar förstås även hand om passagerarna. Detta har hittills förblivit oförändrat.
September 1945
KLM återupptar verksamheten efter andra världskriget och börjar med inrikes rutter, men lägger till flera europeiska destinationer senare samma år. Den 28 november öppnar KLM igen linjen mellan Amsterdam och Indonesien, med flera stopp i Främre Orienten och Fjärran Östern längs vägen.
21 maj 1946
KLM inleder trafik mellan Amsterdam och New York, med Douglas DC-4 Rotterdam. Detta markerar början på en förändring av nätverksfokus bort från öst till nya destinationer i väst. Detta drivs till stor del av ekonomiska faktorer i kombination med den ökande räckvidden för nya flygplan. Än idag är KLMs transatlantiska nätverk av stor betydelse. Redan 1946 var KLM det första europeiska flygbolaget att utföra flygningar mellan den europeiska kontinenten och Amerika.
1 april 1958
KLM introducerar Economy Class baserat på IATA:s riktlinjer. Denna klass är en mer stram version av Tourist Class, men även här strävar KLM efter att säkerställa högsta möjliga servicestandard. Detta steg gör flygning tillgängligt för en ännu större grupp människor. Inom 3 månader ökar passagerarsiffrorna med 27 %.
1 november 1958
Invigning av Amsterdam-Tokyo-linjen via Nordpolen, som flygs av Douglas DC-7 Caraïbische Zee (Karibiska havet). Denna polarrutt är mycket kortare än rutten över land till Tokyo, som flögs först i december 1951. Besättningen är speciellt utbildad för att arbeta på denna rutt och särskilda åtgärder vidtas, inklusive polaröverlevnadsdräkter.
25 mars 1960
Jetålderns gryning på KLM, med ankomsten av Douglas DC-8, PH-DCA Albert Plesman på Amsterdams flygplats Schiphol. Detta smalkroppsflygplan, som drivs av 4 jetmotorer, minskar flygtiden avsevärt såväl som antalet mellanlandningar som krävs. Denna nya utveckling leder till en stor förändring inom civil luftfart. Det tar nu timmar att nå en destination i stället för dagar. Det nya flygplanet sätts in på New York-rutten, vilket innebär att flygtiden halveras.
12 september 1966
Nederlandse Luchtvaart Maatschappij (NLM, nederländskt flygbolag) etableras och döps senare om till NLM Cityhopper, vilket blåser nytt liv i KLMs inrikesnätverk, som kortvarigt öppnade på nytt efter kriget och senare stängdes igen. Fokus ligger på att snabbt transportera affärsresenärer till och från Amsterdams flygplats Schiphol. Det nya flygbolaget utför också flygburna utflykter för att bekanta människor med flygning, i hopp om att locka nya passagerare.
28 april 1967
KLM börjar verka från sin nya hemmabas på Schiphol-Centrum. Flygplatsens ursprungliga design, med sina karakteristiska tangentiella landningsbanor, är uttänkt av "stationsmästaren" Jan Dellaert. Syftet med denna design är att säkerställa att flygningar alltid kan landa, trots de notoriskt skiftande vindarna över Nederländerna. Passagerare och markhantering är separerade från varandra, med passagerare som lämnar flygplanet via ombordstigningsbryggan, medan markhantering sker nedanför.
31 januari 1971
KLMs första Boeing 747-206B, PH-BUA Mississippi, anländer till Amsterdams flygplats Schiphol, vilket markerar tillkomsten av bredkroppsflygplansåldern hos KLM. Detta flygplan kan transportera 353 passagerare, vilket är mycket mer än KLMs största flygplan på den tiden, DC-8, som kunde transportera mellan 130 och 175 passagerare. Markverksamheten anpassas därefter och piren ändras för att rymma detta stora flygplan. KLMs kabinbesättning är speciellt utbildad för att säkerställa att de kan betjäna alla passagerare under en flygning. Den 14 februari 1971 utför PH-BUA sin första kommersiella flygning till New York.
16 oktober 1975
Den första Boeing 747-306B Combi ansluter sig till KLMs flotta, vilket markerar en viktig milstolpe för KLMs fraktverksamhet. Under de föregående åren var överkapacitet ett problem på flygfraktsmarknaden och denna nya ankomst säkerställde större flexibilitet, vilket förbättrade KLMs konkurrensfördel.
Juli 1989
KLM förvärvar en andel på 20 % i det amerikanska flygbolaget Northwest Airlines. Detta ses som ett viktigt steg mot att utveckla ett världsomspännande nätverk i samarbete med Northwest Airlines.
Januari 1993
Den amerikanska transportavdelningen beviljar KLM och Northwest Airlines antitrust-immunitet, vilket gör att de kan förstärka samarbetet. Detta markerar starten på ett strategiskt partnerskap som har upprätthållits med Air France och Delta Air Lines, som köpte Northwest.
September 1993
Alla KLM- och Northwest Airlines-flygningar mellan Europa och USA utförs som en del av det gemensamma företaget.
1 april 1991
Det nya regionala flygbolaget KLM Cityhopper etableras genom att NLM Cityhopper och NetherLines slås samman.
Oktober 1991
KLM fördubblar sin andel i charterflygbolaget Transavia från 40 % till 80 %.
1 januari 1992
KLM lanserade kundlojalitetsprogrammet Flying Dutchman, det första av sitt slag på det europeiska fastlandet. Numera heter programmet "Flying Blue", men tidningen heter fortfarande Flying Dutchman.
Mars 1994
KLM och Northwest Airlines introducerar "World Business Class" (WBC), en ny klass som riktar sig till affärsresenärer på interkontinentala flygningar. När det gäller komfort och service hittade WBC en balans mellan Economy Class och Royal Class.
29 juni 1996
KLMs första flygning till Beijing. Detta är det första steget mot att betjäna ett antal destinationer i Kina, såväl som att skapa partnerskap med kinesiska flygbolag. Kina kommer att bli en av KLMs viktigaste marknader.
Juli 1997
Air UK blir ett helägt KLM-dotterbolag.
September 1997
KLM och Northwest Airlines tecknar ett långsiktigt kommersiellt och operativt partnerskap. KLM säljer samtidigt tillbaka sin andel i Northwest till sin partner.
25 oktober 2003
KLMs första Boeing 777-200R landar på Amsterdams flygplats Schiphol och börjar utföra flygningar till Kapstaden, Nairobi och New York. Flygplanet har samma kapacitet som en Boeing 747, men flyger på två motorer i stället för fyra. Det är också betydligt mindre bullrigt och mer bränslesnålt.
5 maj 2004
Officiell etablering av Air France-KLM-koncernen. Den här dagen löser Air France in villkoren för sitt aktieerbjudande och fullbordar därmed sammanslagningen mellan Air France och KLM. Flygbolagen beslutade att gå samman mer än 7 månader tidigare, i september 2003.
September 2004
KLM, Northwest och Continental går med i SkyTeam, en internationell allians av flygbolag som inkluderar Air France, Delta Air Lines, Alitalia, Korean Air, CSA Czech Airlines och Aéro Mexico som nya medlemmar. År 2018 har SkyTeam 19 medlemmar världen över, med egna lounger och incheckningsköer för premiumpassagerare på 1 000 flygplatser.
Juni 2005
Air France-KLM introducerar sitt nya gemensamma lojalitetsprogram för frekventa flygresenärer som kallas "Flying Blue". Det är första gången i historien som två europeiska flygbolag kombinerar sina lojalitetsprogram – exklusiva servicepaket riktade till lojala kunder.
25 augusti 2005
Flygplanstillverkaren Airbus levererar den första A330 till KLM, som i praktiken ersätter Boeing 767, som sedan fasas ut.
September 2005
Air France-KLM är noterat på Dow Jones Sustainability Index för första gången, och behåller en ledande position fram till 2016. Indexet etablerades första gången 1999 och bedömer börsbolag utifrån deras hållbarhet, policy och finansiella resultat.
Hållbarhet har varit en officiell del av KLMs policy sedan 1996. Den första hållbarhetsredovisningen publicerades för verksamhetsåret 1996/1997. Ursprungligen känd som miljöredovisningen, blev hållbarhetsredovisningen 2002/2003, med fokus på ett mycket bredare spektrum av frågor. Hållbarhetspolicyn tar inte bara upp utsläpp och bullerstörningar, utan ser också över flygbolagets ställning i samhället och dess bra anställningsmetoder.
December 2006
KLM blir världens första flygbolag att introducera självbetjäningsautomaten för mellanlandningar, vilket gör det möjligt för passagerare som mellanlandar på Amsterdams flygplats Schiphol att snabbt och enkelt skriva ut nya boardingkort.
Juni 2007
KLM ingår ett nytt partnerskap med Världsnaturfonden (WWF) i Nederländerna för att nå konkreta överenskommelser om att minska CO2-utsläppen, såväl som att gå samman för att sprida budskapet om att affärer – inklusive flygverksamheter – kan bedrivas annorlunda. Detta partnerskap ses som höjdpunkten av KLMs tidigare satsningar inom hållbarhetsområdet, vilket ger KLM statusen som bäst i klassen inom energieffektiv flygning bland alla stora internationella flygbolag.
30 mars 2008
Open Skies-avtalet träder i kraft. För första gången kan flygbolag flyga från var som helst i Europa till USA och tvärtom. KLM har alltid varit positiv till ett sådant avtal.
23 maj 2008
Den amerikanska transportavdelningen beviljar KLM, Air France, Delta Air Lines och Northwest Airlines antitrust-immunitet, vilket innebär att de fyra flygbolagen kan effektivisera sina transatlantiska verksamheter och skräddarsy dem för att möta sina kunders behov. Detta gör det möjligt för partnerna att mer effektivt utnyttja fördelarna med Open Skies-avtalet.
2 juni 2008
KLM utfärdar sin sista pappersbiljett. Därefter utfärdar KLM endast e-biljetter. Detta initiativ drivs av behovet av att skära ner på papper och uppnå effektivitetsvinster.
31 december 2008
KLM övertog det fulla ägandet av Martinair, som utför sin sista passagerarflygning för särskilda gäster och personal den 31 oktober 2011. Detta markerar slutet på 53 år av passagerarverksamhet för flygbolaget. Från och med detta ögonblick har Martinair fokuserat enbart på frakttransport i samarbete med KLM och Air France.
30 mars 2010
KLM utför sin sista flygning med en Fokker 50 och tar ett varmt farväl av sitt sista turbopropflygplan.
30 juni 2011
Den första schemalagda flygningen som drivs med biobränsle utförs till Paris. År 2007 går KLM samman med ett antal partner som söker alternativ till fossila bränslen. SkyNRG, medgrundat av KLM, bedriver forskning inom detta område.
Under årens lopp har olika alternativ övervägts, inklusive biobränsle från alger, camelina (en växt), jatrophaolja (ett nötextrakt) och slutligen använd matolja. En av förutsättningarna för biobränsleråvara är att det inte ska ha någon negativ inverkan på näringskedjan, och inte heller påverka naturen negativt på något annat sätt.
8 mars 2013
KLM utför sina första interkontinentala flygningar drivna med biobränsle till New York.
29 maj 2013
KLM utför sin första testflygning med WiFi ombord.
30 april 2014
KLM Cityhopper välkomnar nya Embraer E190 med modifierad färg. Alla flygplanstyper som flygs av KLM får därefter denna färg
11 november 2015
KLM tar farväl av den anmärkningsvärda McDonnell Douglas MD-11, efter att ha utfört 3 specialflygningar över Nederländerna för fans av detta flygplan.
14 november 2015
KLM välkomnar sin första Boeing 787-9 Dreamliner. Detta flygplan inleder en ny fas i KLMs kraftfulla program för förnyelse av flottan. Dreamlinerns flygkropp består till stor del av ett kompositmaterial som är lättare än den vanliga aluminiumplåten och mindre känsligt för skador. Flygplanet har WiFi ombord som standard. Dessutom har det större fönster, lägre kabintryck och speciell LED-belysning som säkerställer ökad passagerarkomfort.
Dreamlinern drivs av högeffektiva motorer och förbrukar upp till 30 % mindre bränsle. Alla KLM Dreamliners är döpta efter blommor. Den allra första Dreamlinern heter Carnation (Nejlika).
29 oktober 2017
KLM utför den sista kommersiella flygningen med en Fokker 70. Utfasningen av Fokker 70 markerar slutet på en era då KLM flög plan tillverkade av denna nederländska tillverkare.
14 mars 2019
Tillsammans med andra flygpionjärer, GKN Fokker och Netherlands Aerospace Centre (NLR), firar KLM hundraårsjubileet av nederländsk flygning på EYE Film Museum i Amsterdam. På denna plats, för exakt 100 år sedan, hölls First Aviation Exhibition Amsterdam (ELTA). Under evenemanget såg talare tillbaka på 100 år av nederländsk flygning och framåt mot en hållbar framtid. Kung Willem Alexander var på plats för att prägla ett speciellt jubileumsmynt, och ministern för infrastruktur och vattenförvaltning försågs med en speciell serie av flygfrimärken.